Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Πιο οικονομική από ποτέ η θεραπεία της στη χώρα μας

Άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” την Κυριακή 08 Μαΐου 2015
από τη Σοφία Νέτα

Η πρόσφατη κυκλοφορία στη χώρα μας της φολλιτροπίνης άλφα, μιας ανεπτυγμένης στην Ελβετία, ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (r-FSH), επέφερε μια σημαντική μείωση στο συνολικό κόστος της φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως μας εξηγεί ο κ. Ιωάννης Π. Βασιλοπουλος MD, MSc Μαιευτήρας-Γυναικολογος, Ιατρός Αναπαραγωγής, a.Praticien Attaché CHU Cochin, Paris Institute of Life IVF Center, IASO Ιατρός Γαλλικής Πρεσβείας Αθηνών.

Η φολλιτροπίνη άλφα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Finox Biotech, είναι ένα σύγχρονο βιοϊσοδύναμο φάρμακο που αποτελεί αποτελεσματική, ασφαλή και, κυρίως, προσιτή επιλογή για όλα τα ζευγάρια που εμφανίζουν προβλήματα υπογονιμοτητας.

Ειδικότερα, σε σχετικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το εν λόγω φάρμακο διαθέτει όλα τα κλινικά πλεονεκτήματα με το φάρμακο αναφοράς. Εχει αποδειχθεί ότι διαθέτει παρόμοια βιοχημική δραστηριότητα με εκείνη του συγκρίσιμου φαρμάκου, με τα δύο σκευάσματα να παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη ωοθυλακιοτρόπο δραστηριότητα που ισοδυναμεί με 13,636 IU/mg (600 IU/44 mg).

Παρόμοια είναι και η αποτελεσματικότητα των δύο σκευασμάτων, όπως απέδειξαν τα δεδομένα της τρίτης φάσης της μελέτης για το σύστημα της ευρωπαϊκής έγκρισης, αλλά και η ασφάλεια που προσφέρουν.

Επιπλέον η πολυβραβευμένη, εύχρηστη και μιας χρήσης προγεμισμένη πένα επιτρέπει σε περισσότερους ασθενείς την ολοκλήρωση της θεραπείας τους με επιτυχία. Στο πλαίσιο μιας μη επεμβατικής έρευνας που διεξήχθη, η πένα αξιολογήθηκε κατά προτίμηση και πρακτικότητα, αφού συγκρίθηκε με τα υπάρχοντα σήμερα διαθέσιμα συστήματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 65 ασθενείς κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνεδρίας στο Oxford Fertility Unit του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Πανεπιστημιακή Κλινική της Ζυρίχης στην Ελβετία κατέδειξαν την ευχρηστία της, καθώς το 62% αυτών επέλεξε τη συγκεκριμένη πένα ως το προτιμώμενο μέσο χορήγησης συγκριτικά με τις άλλες πένες που είχε δοκιμάσει.