Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Ένα πρόβλημα για δύο

Οι ερωτικές επαφές ενός ζευγαριού χωρίς προστασία και αντισυλληπτικά μέσα, είναι η αρχή για τη δημιουργία οικογένειας, αλλά δεν σημαίνει ότι από τις πρώτες κιόλας ελεύθερες συνευρέσεις, θα επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Οχρόνος που χρειάζεται για να μείνει έγκυος μία γυναίκα μπορεί να ποικίλλει, ακόμα και όταν όλα τα φαινομενικά στοιχεία, όπως η ηλικία και η καλή κατάσταση υγείας των υποψήφιων γονιών, δείχνουν πως τα χαρμόσυνα νέα θα ακουστούν σύντομα.

Οι περισσότερες γυναίκες μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη των προσπαθειών, με περίπου 1 στις 3 να συλλαμβάνει μέσα σε ένα μήνα από την προσπάθεια. Αλλά περίπου 1 στα 7 ζευγάρια θα συναντήσει κάποιες δυσκολίες.

Τι σημαίνει γονιμότητα;

Γονιμότητα είναι η ικανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα και ο άνδρας να μπορεί να καταστήσει έγκυο τη σύντροφό του. Τα περισσότερα ζευγάρια όπου η γυναίκα είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών θα συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο εάν έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία, εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ.

Τακτική σεξουαλική επαφή σημαίνει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή κάθε 2 έως 3 ημέρες χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή άλλων μέσων αντισύλληψης. Αν οι επαφές είναι κοντά στην περίοδο της ωορρηξίας, οι πιθανότητες αυξάνονται, αλλά το ζευγάρι καλό θα είναι να διατηρεί αυτές τις προσωπικές στιγμές ανέφελες, χαρούμενες και χωρίς άγχος.

Όταν όμως ο χρόνος περνά και η ηλικία φαίνεται να παίζει τον δικό της ρόλο ή όταν υπάρχουν κάποια ζητήματα υγείας, είτε στον άνδρα είτε στη γυναίκα, η σύλληψη με φυσικό τρόπο μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο ή και να μην επιτευχθεί ποτέ. Τότε μιλάμε για υπογονιμότητα.

Η Υπογονιμότητα αφορά εξίσου τον άνδρα και τη γυναίκα

Η ικανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο, μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με την γυναίκα και τον άνδρα να εμπλέκονται στα αίτια υπογονιμότητας, ακριβώς στο ίδιο ποσοστό. Το βέβαιο είναι ότι πλέον υπάρχουν ιατρικές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Αίτια υπογονιμότητας

Αντισύλληψη και εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη για να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όταν πια αποφασίσουν ότι θέλουν να αποκτήσουν παιδί, διακόπτουν τη λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών, προκειμένου να ξεκινήσουν τις προσπάθειες σύλληψης.

Το ζήτημα είναι ότι εάν λαμβάνουν για πολύ καιρό ορμονική αντισύλληψη, μπορεί να μην γνωρίζουν πολύ καλά τη διάρκεια του κύκλου τους και η περίοδος μπορεί να είναι ακανόνιστη για τους πρώτους μήνες από τη διακοπή της αντισύλληψης. Το σώμα χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσει την αλλαγή στις ορμόνες.

Τρόπος ζωής και γονιμότητα

Η γονιμότητά επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

– Το κάπνισμα “γερνά” πιο γρήγορα τις ωοθήκες, τα ωάρια, ενώ επηρεάζει και το σπέρμα.

– Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερη γονιμότητα.

– Η πολύ καφεΐνη βλάπτει. Διατηρήστε την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200 mg την ημέρα.

– Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη γονιμότητα.

– Το επιπλέον βάρος δυσκολεύει την κατάσταση.

Πότε να δείτε έναν γιατρό γονιμότητας

Θα πρέπει να μιλήσετε με τον ειδικό σε θέματα γονιμότητας γιατρό εάν:

– η υποψήφια μητέρα είναι άνω των 36 ετών,

– η περίοδος είναι ακανόνιστη,

– υπάρχει ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως ενδομητρίωση ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS),

– ο υποψήφιος πατέρας αντιμετωπίζει ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή κακή ποιότητα σπέρματος.

Εξετάσεις γονιμότητας

Το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, αλλά δυσκολεύεται θα πρέπει να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις με την καθοδήγηση του γιατρού.

Οι άνδρες πρέπει να υποβληθούν σε μία εξέταση σπέρματος, το σπερμοδιάγραμμα, για να διαπιστωθεί η ποιότητα και η ποσότητα των σπερματοζωαρίων.

Αν στο παρελθόν είχαν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό, γιατί πολλές φορές, οι λοιμώξεις αυτές είναι η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Οι γυναίκες από τη δική τους πλευρά, πρέπει να κάνουν έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο καθώς και εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα ορμονών.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός θα συστήσει και την αντίστοιχη θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, διατροφική ή φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ανατομικών προβλημάτων ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει όλες τις μεθόδους που αποσκοπούν στην απόκτηση παιδιού, περιλαμβανομένων της ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI) και της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Όλες οι θεραπευτικές λύσεις και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι απόλυτα ασφαλείς, δοκιμασμένες για δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο και τα παιδιά που γεννιούνται μέσω ενδομήτριας σπερματέγχυσης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν τα ίδια ποσοστά ανάπτυξης με τα παιδιά που γεννιούνται μετά από φυσική σύλληψη, καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

 


https://www.queen.gr/well-being/ygeia/story/279598/ypogonimotita-ena-provlima-gia-dyo