Εγκυμοσύνη

Τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

εγκυμοσύνη και ταξίδια

Τα ταξίδια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  δεν απαγορεύονται εάν δεν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος.

εγκυμοσύνη και ταξίδι

Ο  γυναικολόγος σας και η Μαία σας θα σας ενημερώσουν κατά πόσο είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο συγκεκριμένο στάδιο της εγκυμοσύνης σας.  Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, μεταξύ της 28ης και 32ης εβδομάδας, είναι πολύ πιθανό να σας ζητήσουν απ’ την αεροπορική εταιρία ιατρική γνωμάτευση που θα επιβεβαιώνει πως είστε σε κατάσταση να ταξιδέψετε.

Για να ταξιδέψετε λοιπόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται  μία καλή προετοιμασία και αυξημένη επαγρύπνηση.

Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα ήταν φρόνιμο να ακολουθήσετε στα ταξίδια σας. Πριν από την αναχώρηση σας φροντίστε να πάρετε μαζί σας  ένα  αποθεματικό των φαρμάκων και των  βιταμινών που λαμβάνετε.

Έχετε μαζί σας  ένα αντίγραφο των προγεννητικών εξετάσεων  σας και λάβετε γνώση των τηλεφωνικών αριθμών έκτακτης ανάγκης και χρήσιμες ιατρικές διευθύνσεις στη χώρα μέρος  προορισμού σας.

Η καλύτερη περίοδο για ταξίδια  είναι  κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου της εγκυμοσύνης (14-27 εβδομάδες) μιας και έχουν υποχωρήσει οι ενοχλήσεις του 1ου τριμήνου και έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα μιας αποβολής . Επίσης  δεν συνιστάται να φύγετε για  στις διακοπές μετά την 36η εβδομάδα.

Κάνοντας το ταξίδι πιο άνετο

  • Προετοιμαστείτε καταλλήλως , για παράδειγμα, επιλέξτε μια άνετη θέση στο μέσο με το οποίο  ταξιδευετε, έχετε μαζί σας  ένα μπουκάλι  νερό και ελαφριά σνάκ.

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί κάθε παράγοντας στρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
• Εχετε τα πόδια σας απλωμένα όσο γίνετε, διότι είστε  πιο επιρρεπής σε φλεβίτιδες και θρόμβωσεις,

  • Διατηρήστε την ενέργειά σας :  στις διακοπές, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να περπατήσει και να επισκεφθεί  διάφορα μέρη , αλλά χρειάζεται και  στιγμές  χαλάρωσης και ξεκούρασης.  Αποφύγετε υπερβολικά ριψοκίνδυνες δραστηριότητες.

Ποιο είναι το καλύτερο μέσο μεταφοράς  για ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ;

Το αεροπλάνο

Για μια έγκυο γυναίκα, το αεροπλάνο είναι ένα από τα πιο άνετα μέσα μεταφοράς. Σας επιτρέπει, έχοντας κάνει τη σωστή επιλογή της θέσης, να απλώσετε τα πόδια σας ώστε να είστε πιο άνετα.

Το αεροσκάφος προσφέρει επίσης γεύματα που μπορούν να προσαρμοστούν στη διατροφή σας. Ωστόσο, μια μακρινή πτήση μεγάλων αποστάσεων μπορεί να προκαλέσει οίδημα των κάτω άκρων

Το τρένο

Το ταξίδι με το τρένο είναι μια άλλη λύση για ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Το τρένο επιτρέπει, πράγματι, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Το αυτοκίνητο
Για τα ταξίδια  με το αυτοκίνητο  συνιστάται   να κάνετε συχνές στάσεις  κατά τη διάρκεια της διαδρομής (για να τεντωθείτε και να περπατήσετε).

Το λεωφορείο

Το ταξίδι   με το λεωφορείο  είναι το λιγότερο άνετο και  ασφαλές από τα υπόλοιπα μέσα . Δεν συνιστάται  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το πλοίο
Το ταξίδι με πλοίο μπορεί  να είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον αέρα της θάλασσας. Ωστόσο,  θα πρέπει  να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει Ιατρός στο πλοίο.