Εγκυμοσύνη

Νέα και εξελίξεις για τον προγεννητικό έλεγχο

Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90’ παρατηρήθηκε αλματώδης ανάπτυξη στη βελτίωση των απεικονιστικών τεχνολογιών ως αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής αύξησης των ορίων της ηλικίας των γυναικών που εγκυμονούν, αλλά και του συσχετισμού των ηλικιών αυτών με τη συχνότερη εμφάνιση γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down.

Η εφαρμογή του προγεννητικού ελέγχου έχει δώσει τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητα να μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα πιθανές εμβρυϊκές ανωμαλίες. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να τερματιστεί μια μη φυσιολογική εγκυμοσύνη σε περίπτωση που επισημανθούν είτε ανατομικές, είτε γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Σήμερα λοιπόν με την προγεννητική φροντίδα, καθίσταται πλέον δυνατό να εντοπιστούν και να υπολογιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο εξατομικευμένα οι κίνδυνοι κάθε εγκυμοσύνης, όπως για παράδειγμα ο πρόωρος τοκετός, η προεκλαμψία, η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης και ασφαλώς οι δομικές γενετικές ανωμαλίες.

Η εμβρυϊκή ιατρική έχει πράγματι προοδεύσει με έναν ταχύτατο τρόπο τις τελευταίες 2 με 3 δεκαετίες. Τελευταία η επιστημονική κοινότητα προτείνει μάλιστα μια νέα χρήση του τεστ Παπανικολάου για το πρώτο στάδιο της κύησης, μέσα στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου του εμβρυϊκού DNA, όχι μόνο για την ανεύρεση καρκινικών κυττάρων, αλλά και για τον έλεγχο πιθανών γενετικών προβλημάτων του εμβρύου.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να ξεχωρίσουν με αξιοπιστία το μητρικό από το εμβρυϊκό DNA του πλακούντα, καθώς και να αναλύσουν με ακρίβεια το γενετικό υλικό του εμβρύου για πιθανές ασθένειες που οφείλονται σε κάποια γενετική ανωμαλία. Η εξέλιξη αυτής της νέας μεθόδου προγεννητικού ελέγχου, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση, θα επιτρέψει το να ξεκινούν διάφορες θεραπείες, ήδη, μέσα από τη μήτρα.
Ο υπάρχων προγεννητικός έλεγχος είναι επεμβατικός, καθώς προϋποθέτει τη λήψη δείγματος από τον πλακούντα ή αμνιακού υγρού. Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να γίνει μόνο μετά την 9-12 εβδομάδα της κύησης και της προσθέτει ένα μικρό κίνδυνο αποβολής.

Οι εξελίξεις και τα νέα σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο βελτιώνονται θεαματικά μέρα τη μέρα, ενημερωθείτε, εξετασθείτε και αισθανθείτε ασφάλεια για την αρχή αλλά και την πορεία της εγκυμοσύνης σας.