Εγκυμοσύνη

Μητρικός Θηλασμός- 5 + 5 οφέλη για το μωρό και τη μητέρα!

Ο μητρικός θηλασμός είναι σίγουρα ένα μοναδικό συναίσθημα που ταυτόχρονα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα.

Τα μωρά μόλις γεννιούνται αυτόματα κάνουν την κίνηση να βρεθούν στην αγκαλιά της μητέρας τους. Πρόκειται γα ένστικτο επιβίωσης ή ανάγκη για ψυχοσωματική επαφή; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι και τα δύο!

Σε αυτό το άρθρο, συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη:

 

5 οφέλη του μητρικού θηλασμού για το μωρό

 

1.Το μητρικό γάλα παρέχει έτοιμα αντισώματα

Τον πρώτο καιρό που το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους δεν έχει αναπτυχθεί, ο μητρικό γάλα παρέχει τα αντισώματα που χρειάζεται. Σύμφωνα με μελέτες οι ανοσοσφαιρίνες δημιουργούν ένα προστατευτικό “σώμα” θωρακίζοντας τον οργανισμό του βρέφου από λοιμώξεις.

 

2. Προστατεύει από ασθένειες μακροπρόθεσμα

Τα παιδιά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδα.  Επίσης, ο θηλασμός επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης, μιας διαταραχής του πεπτικού, και προσφέρει προστασία από τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα στους ενηλίκους. Eπίσης, τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες διάρροιες και δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Aυτό αποδίδεται στην καλή απορρόφηση των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος. Tέλος, έχει παρατηρηθεί ότι o θηλασμός για τουλάχιστον 3 μήνες συνδέεται με μειωμένο  κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 (έως 30%) και διαβήτη τύπου 2 (μέχρι 40%) τύπου (10, 11).

 

3. O θηλασμός προλαμβάνει την παχυσαρκία

Τα μωρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού αποκτούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και σταματούν μόνα τους. Αντίθετα, όταν σιτίζονται με ξένο γάλα πιέζονται από τη μητέρα να αδειάσουν το μπουκάλι και τελικά παίρνουν περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, το μητρικό γάλο έχει διαφορετική σύνθεση και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

 

4. Είναι η ιδανική τροφή για τα μωρά!

Το πρωτόγαλα είναι το ιδανικό “πρώτο – γάλα” που βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού συστήματος του νεογέννητου. Μετά τις πρώτες μέρες, οι μαστοί αρχίζουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, καθώς το στομάχι του μωρού μεγαλώνει. Το μόνο πράγμα που μπορεί να “λείπει” από το μητρικό γάλα είναι η βιταμίνη D, εκτός κι αν η μητέρα έχει μια πολύ υψηλή πρόσληψη της βιταμίνης. Για να αντισταθμιστεί, συνήθως συνιστάται η χορήγηση βιταμίνης D σε σταγόνες από την ηλικία των 2-4 εβδομάδων

 

5.  Για την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον!

H αγκαλιά της μητέρας είναι το καλύτερο μέρος για την προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Το κλάμα είναι στην ουσία η αντίδραση του “αποχωρισμού” από τη μητέρα. Η κατάλληλη θέση για ένα υγιές τελειόμηνο βρέφος μετά τον τοκετό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η αγκαλιά της μητέρας και η επαφή δέρμα με δέρμα.

 

5 οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα

 

1.Αδυνατίζει πιο εύκολα

Όσο περίεργο και εάν σας ακούγεται, λόγω των θερμίδων που καταναλώνει η μητέρα για την παραγωγή γάλακτος και για το θηλασμό έχει μειωμένη τάση αποθήκευσης λίπους στους γλουτούς.

 

2. Επαναφέρεται η μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθος

Κατά  τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μια ορμόνη, η ωκυτοκίνη που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό μέγεθος της. Γι’ αυτό πονάει κατά τη διάρκεια! Στην περίπτωση που η μητέρα δε θέλει ή δε μπορεί να θηλάσει η επαναφορά της μήτρας γίνεται με φάρμακα ή χωρίς απλά καθυστερεί πολύ περισσότερο.

 

3. Μικρότερο ποσοστό αναιμίας και οστεοπόρωσης

Ανάλογα με το χρόνο θηλασμού έχει παρατηρηθεί ότι το ποσοστό αναιμίας και οστεοπόρωσης στις μητέρες είναι πολύ μικρότερο.

 

4. Μείωση της πιθανότητας για καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που αρχίζουν τον θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό φάνηκε πως θηλάζουν περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που θηλάζει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για εκείνη.

 

5. Η ιδιαίτερα σχέση που αναπτύσσεται με το παιδί

O θηλασμός είναι στιγμή χαλάρωσης για τη μητέρα και μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο το νεογέννητό της και να δεθεί μαζί του. Επίσης τονώνει την αυτοπεποίθηση της και καθησυχάζεται από όποιο φόβο μπορεί να είχε.