embryo_transfer

Mini – IVF χωρίς τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων 

Μία πρωτοποριακή προσέγγιση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Η αλλαγή του τρόπου ζωής τις τελευταίες δεκαετίες, οι διαφορετικές προσδοκίες και η κοσμοαντίληψη, ιδιαίτερα των γυναικών, έχει μεταθέσει τις προσπάθειες για την δημιουργία οικογένειας καθώς και την απόκτηση ενός παιδιού για πολύ αργότερα, συγκριτικά με το παρελθόν.

Σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή αυτή μετατίθεται σημαντικά, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να γίνονται ασφυκτικά, η επίδραση της ηλικίας στη δυναμική των ωοθηκών να είναι μεγάλη και η εξωσωματική γονιμοποίηση να φαντάζει η μόνη ρεαλιστική λύση προκειμένου να τεκνοποιήσει μια γυναίκα. Μια εναλλακτική, αν και αρκετά δαπανηρή, λύση στο εν λόγω πρόβλημα είναι και η δωρεά ωαρίων αλλά σε αυτή την περίπτωση το ζευγάρι θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το παιδί που θα προκύψει μέσα από αύτη τη διαδικασία θα είναι βιολογικά δικό του, μόνο, κατά το ήμισυ.

Από την άλλη, ενδελεχείς μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες με αποδυναμωμένη ανταπόκριση ωοθηκών είναι δυνατό να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα σε μια στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή με μικρές δόσεις συνδυασμών φαρμάκων που βασίζονται εξατομικευμένα στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.

 Τι είναι η μέθοδος Mini-IVF;

Το minimal stimulation IVF (mini IVF) είναι μία πρωτοποριακή προσέγγιση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ως τεχνική έχει σαφώς μικρότερο κόστος από ότι μία προσπάθεια (κύκλος) εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, συνήθως συλλέγονται 7-15 ωάρια, εκ των οποίων μόνο 5-7 είναι υψηλής ποιότητας. Αντιθέτως, η Mini – IVF είναι σχεδιασμένη να συλλέγει 1-3 ωάρια, τα οποία όμως έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας έμβρυα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Mini-IVF και σε ποιες γυναίκες μπορεί να εφαρμοστεί; 

Η μέθοδος Mini-IVF έχει πλεονεκτήματα όπως το ότι δεν υπάρχει πιθανότητα υπερδιέγερσης των ωοθηκών τη στιγμή που οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνονται αισθητά (μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων). Επιπλέον για πολλές γυναίκες είναι σημαντικό ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποφύγουν τις καθημερινές ενέσεις που απαιτούνται σε μία εξωσωματική καθώς και την πιθανότητα της πολύδυμης κυήσεως. Ακόμα ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι οι παρενέργειες του IVF περιορίζονται σε ήπια κεφαλαλγία και/ή κόπωση, που διαρκεί μόνο λίγες ημέρες.

Το mini IVF μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες με φτωχή ωοθηκική ανταπόκριση, σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή που δεν μπορούν να λάβουν μεγάλες δόσεις ορμονών ή που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Γυναίκες με παθολογικές ορμόνες, πριν πάρουν την απόφαση για εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων, προτείνεται να προσπαθούν έστω μία φορά τη μέθοδο της Mini IVF.

Συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση vs Mini IVF

Η βασική διαφορά μεταξύ συμβατικής IVF και Mini IVF είναι η ποσότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται και τα αποτελέσματα της μειωμένης χορήγησης φαρμάκων. Σε γενικές γραμμές, ένας μίνι κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης παράγει λιγότερα ωάρια από έναν κύκλο πλήρους διέγερσης.

Η διαδικασία της Mini IVF είναι ουσιαστικά η ίδια με την αντίστοιχη της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αναλυτικά η διαδικασία της «μίνι» εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σε έναν κύκλο Mini IVF – εκτός από την φαρμακευτική ενίσχυση – προβλέπεται η ανάπτυξη ωοθυλακίων/ωαρίων, λήψη και προετοιμασία ωαρίων και σπέρματος, γονιμοποίηση και ανάπτυξη εμβρύων και μεταφορά εμβρύων στη γυναίκα.

Mini IVF – Βήμα 1: Διέγερση των ωοθηκών

Κατά τη διέγερση των ωοθηκών σε έναν μίνι κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η γυναίκα λαμβάνει φάρμακα με βάση ορμόνες που βοηθούν τις ωοθήκες να αναπτύξουν μικρό αριθμό ωαρίων υψηλής ποιότητας. Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν μια μικρή ποσότητα φαρμάκων διέγερσης από το στόμα μαζί με μια μικρή ποσότητα ενέσιμων φαρμάκων. Το διάστημα χορήγησης τους το καθορίζει ο γιατρός.

Η φάση διέγερσης ενός μίνι κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινά συνήθως την 2η-4η ημέρα του κύκλου της γυναίκας, αφού έχει προηγηθεί εργαστηριακός και υπερηχογραφικός έλεγχος ο οποίος επαναλαμβάνεται κάθε λίγες μέρες, μέχρι την ωρίμανση και τη μετέπειτα λήψη των ωαρίων.

Mini IVF – Βήμα 2: Λήψη ωαρίων και σπέρματος

Η λήψη ωαρίων είναι η πιο σημαντική διαδικασία σε έναν μικρό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια μικρή βελόνα  για να συλλέξει τα ωάρια από τα ωοθυλάκια.

Την ίδια μέρα γίνεται η συλλογή σπέρματος από τον υποψήφιο πατέρα, το οποίο θα συντηρηθεί και θα υποστεί τις απαραίτητες επεξεργασίες για την τεχνητή γονιμοποίηση.

Mini IVF – Βήμα 3: Γονιμοποίηση και ανάπτυξη εμβρύων

Στη Mini IVF όπως και στην κλασική γονιμοποίηση, λίγες ώρες μετά την ωοληψία, τα ωάρια γονιμοποιούνται είτε με κλασσική γονιμοποίηση ή με μικρογονιμοποίηση.

Την 1η μέρα αξιολογείται η γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά γίνεται την 5η ή την 6η μέρα το αργότερο.

Mini IVF – Βήμα 4: Μεταφορά εμβρύου

Μετά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη, ένα ή δύο έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Εάν το έμβρυο «κολλήσει» στη μήτρα τότε προκύπτει εγκυμοσύνη.

Αν και είναι πολύ λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με έναν τυπικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα τυχόν εναπομείναντα έμβρυα που δεν μεταφέρθηκαν μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ιατρό Αναπαραγωγής Δρ.Ιωάννη Βασιλόπουλο προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας και να ενημερωθείτε πλήρως για τη μέθοδο.