Εγκυμοσύνη, Υπογονιμότητα

Κατάψυξη ωαρίων: Πώς η μητέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά τον οικογενειακό προγραμματισμό της κόρης

Η ενημέρωση της επιλογής για κατάψυξη ωαρίων δεν πρέπει να γίνεται μόνο από τον γυναικολόγο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα έθεσε πρόσφατα ο Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ιατρός Αναπαραγωγής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life, με αφορμή την επίσκεψη που δέχτηκε από μια γυναίκα 28 χρονών, που η μητέρα της την έπεισε να κάνει κατάψυξη ωαρίων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η μητέρα στον γιατρό, η κόρη της είναι αφοσιωμένη στις σπουδές της κι έχει θέσει ως προτεραιότητα την καριέρα της. Το κεφάλαιο των σχέσεων δεν είναι κάτι που στην παρούσα χρονική στιγμή εξετάζει, με βάση την παράμετρο αναζήτησης ενός συντρόφου κατάλληλου ως μελλοντικό πατέρα.

Η μητέρα εξήγησε στον γιατρό ότι σέβεται την επιλογή της κόρης της να επενδύσει στις σπουδές και στην καριέρα της και να ζήσει την ζωή της όπως εκείνη θέλει. Παράλληλα, η ίδια νιώθει άγχος για το πότε κι αν θα γίνει μητέρα η κόρη της στο μέλλον, δεδομένου ότι η ίδια απέκτησε ένα μόνο παιδί. Μιλώντας στην κόρη της σχετικά με τις ανησυχίες της και ενημερώνοντάς την για το ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης που «τρέχει» στην οικογένεια, την ενθάρρυνε να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων.

Όπως σχολιάζει ο γιατρός, ήταν το πρώτο το περιστατικό που είχε ο ίδιος συναντήσει στο οποίο η μητέρα επηρέασε θετικά τον οικογενειακό προγραμματισμό της κόρης της, κάτι που κατά την άποψη του θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά.

Όπως ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά: «Συνήθως οι γυναίκες ζητούν να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων στο «παραπέντε». Όταν το βιολογικό τους ρολόι χτυπά και έχουν εξαντλήσει τις πιθανότητες να κάνουν σχέση με κάποιον που δύναται να γίνει ο κατάλληλος πατέρας του παιδιού τους.

Έτσι φτάνουν σε εμάς γυναίκες, η πλειοψηφία είναι συνήθως άνω των 35, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταψύξουν τα ωάριά τους και να τα χρησιμοποιήσουν όταν θελήσουν, όμως οι πιθανότητες να έχει επιτυχία η εξωσωματική θα ήταν πιο αυξημένες, αν το είχαν κάνει πιο νωρίς, όταν τα ωάριά τους είναι πιο ποιοτικά. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα τόσο πιο ποιοτικά είναι τα ωάριά της. Κι αυτό σε περίπτωση που καταψυχθούν αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας μελλοντικής εξωσωματικής, εφόσον φτάσει η γυναίκα σε αυτό το σημείο στο μέλλον».

Η ανάγκη να παίξει η μητέρα πιο ενεργό ρόλο

Ο γιατρός υπογραμμίζει ότι η ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας σχετικά με το πόσο νωρίς πρέπει να ενημερώνονται οι γυναίκες για την διαφύλαξη και παράταση της γονιμότητάς τους πρέπει να αλλάξει και ρόλο κλειδί σε αυτό δεν πρέπει να έχει μόνο ο γυναικολόγος της γυναίκας. Η ενημέρωση πρέπει να ξεκινά από νωρίς από τα σχολεία και ακόμα περισσότερο από το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο το κορίτσι, όπως η μητέρα της. Η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι μια εναλλακτική για την οποία πρέπει να ενημερώνεται αποκλειστικά από τον γυναικολόγο της η γυναίκα κάποια στιγμή.

Όμως ο γιατρός τονίζει: «Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια εναλλακτική που μπορεί να αποδεσμεύσει τις γυναίκες από ενοχλητικές ερωτήσεις των γονιών τους και του ευρύτερου περιβάλλοντος όπως «πότε θα παντρευτείς» ή «πότε θα κάνεις παιδιά». Δεν έχουν νόημα αυτές οι ερωτήσεις. Και το ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι συχνά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Και μια μητέρα σίγουρα δεν θα πρέπει να φορτώνει με άγχος την κόρη της, ασκώντας τέτοιου είδους κοινωνική πίεση. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να την ενθαρρύνει για τις εναλλακτικές που υπάρχουν για την διαφύλαξη και παράταση της γονιμότητάς της. Και εμείς οι ειδικοί γονιμότητας με την σειρά μας θα παραλάβουμε την σκυτάλη βοηθώντας σε αυτό».


Πηγή: Queen.gr 22 Μαρτίου 2024