Είναι πλέον εφικτό: Σταματήστε το βιολογικό σας ρολόι βάζοντας απλά το χρόνο στην κατάψυξη.

Σε ποιες γυναίκες αφορά η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων; 

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι ευεργετική για μία σειρά από λόγους για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων:

  • Γυναίκες οι οποίες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους.

Επειδή η γονιμότητα είναι γνωστό ότι μειώνεται με την ηλικία, η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Σε αντίθεση με την επίδραση του χρόνου στην ποιότητα των ωαρίων η μήτρα δεν επηρεάζεται από την ηλικία και έτσι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50, δύναται να τεκνοποιήσουν, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία.

Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια αποθηκεύονται στους -196 βαθμούς με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης χωρίς να υπάρχει καμία υποβάθμιση της ποιότητας με την πάροδο του χρόνου.

  • Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Ορισμένες μορφές πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) έχουν κληρονομικό υπόβαθρο και η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους πριν εξαντληθεί η ωοθηκική τους εφεδρεία.

  • Γυναίκες οι οποίες αρνούνται να καταψύξουν έμβρυα για θρησκευτικούς ή/και ηθικούς λόγους.

Μετά από μια τυπική διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, πολλές ασθενείς έχουν περίσσεια εμβρύων. Η απόφαση για την κρυοσυντήρηση αυτών των αχρησιμοποίητων εμβρύων μπορεί να είναι μια ηθικά και θρησκευτικά πολύπλοκη επιλογή για πολλούς. Η απόφαση να γονιμοποιήσουν μόνο όσα ωάρια θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και να κρυοσυντηρήσουν τα υπόλοιπα, μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τους ασθενείς με τις ανωτέρω ανησυχίες.

  • Γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει μια ευκαιρία να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς πριν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες καταστρέφουν τα αποθέματα ωαρίων και οδηγούν σε παροδική η μόνιμο μη αμηνόρροια και συνεπώς υπογονιμότητα.

Το πλάνο πραγματοποίησης της διαδικασίας κρυοσυντήρησης ωάριων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς, το είδος του καρκίνου, καθώς και το γενικότερο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της κακοήθειας. 

 

Πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κατάψυξη ωάριων; 

Όσο νεότερη είναι η ασθενής τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωάριων και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Ιδανική είναι η ηλικία μεταξύ 30-36 έτη, ή ακόμη νωρίτερα αν πρόκειται για περιπτώσεις που αφορά σε ασθενείς με καρκίνο ή άλλη γνωστή πάθηση με επίδραση στην ωοθηκική εφεδρεία.

Μία γυναίκα γεννιέται μ’ έναν συγκεκριμένο αριθμό ωάριων (περίπου 200.000-2.500.000 ) και κάθε μήνα μειώνονται τόσο σε αριθμό όσο και κυτταρική ακεραιότητα. Η μείωση αυτή εξηγεί γιατί μια γυναίκα στα 40 της έχει μόνο ένα 5 τοις εκατό πιθανότητα εγκυμοσύνης κάθε μήνα, και ότι τα ωάρια έχουν αυξημένη πιθανότητα για ανευπλοειδία μετά την ηλικία των 42.

Κάποιες βασικές εργαστηριακές εξετάσεις γονιμότητας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και μια υπερηχογραφική αξιολόγηση των ωοθηκικών αποθεμάτων, δίνουν μια σαφέστερη εικόνα τόσο της ποσότητας των ωάριων που απομένουν στη γυναίκα όσο και της ποιότητας αυτών.

Με τη βοήθεια του ειδικού ιατρού αναπαραγωγής, γίνεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και έτσι η κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να πραγματοποιήσει τη διαδικασία. 

 

Πώς λειτουργεί η κατάψυξη ωάριων;

Τόσο το σπέρμα όσο και τα έμβρυα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι εύκολο να κρυοσυντηρηθούν. Τα ωάρια είναι τα μεγαλύτερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού.

Όταν παγώσουν οι κρύσταλλοι πάγου οι οποίοι σχηματίζονται μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα. Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος της υαλοποίησης έδωσε τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα και πλέον η διαδικασία κατάψυξης έχει πλέον ευρέως εφαρμοστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 Ποια διαδικασία ακολουθείται για την κατάψυξη των ωαρίων; 

Για να συλλεχθούν τα ωάρια προς κατάψυξη, η ασθενής υποβάλλεται στην ίδια διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών με τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων, όπως σε μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι, μετά την ωοληψία, δεν πραγματοποιείται γονιμοποίηση των ωάριων από το σπέρμα, ούτε πραγματοποιείται εμβρυομεταφορά. Τα ωάρια που συλλέγονται κρυοσυντηρούνται μέχρι η ασθενής να ζητήσει τη γονιμοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία διαρκεί περίπου 9-12 ημέρες, οπότε και πραγματοποιούνται ενέσεις με σκοπό την πολλαπλή παραγωγή ωαρίων. Μόλις τα ωάρια έχουν ωριμάσει επαρκώς, αφαιρούνται με μια βελόνα που τοποθετείται μέσω του κόλπου υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αυτή η διαδικασία γίνεται κάτω από ενδοφλέβια νάρκωση και δεν είναι επώδυνη. Τα ωάρια μετά καταψύχονται αμέσως. Όταν η ασθενής είναι έτοιμη να επιχειρήσει μία εγκυμοσύνη (αυτό μπορεί να είναι αρκετά χρόνια αργότερα) τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα και στη συνέχεια τα έμβρυα που σχηματίζονται μεταφέρονται στη μήτρα της ασθενούς με μια ανώδυνη διαδικασία η οποία ονομάζεται εμβρυομεταφορά. 


 

Πόσο καιρό μπορεί τα ωάρια να παραμένουν κατεψυγμένα; 

Στο κέντρο μας, Institute of Life, τα ωάρια καταψύχονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα έμβρυα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υαλοποίησης και της κατάψυξης στους -196 βαθμούς Κελσίου. Βάσει επιστημονικών στοιχείων, καθώς και την εμπειρία της υαλοποίησης τα τελευταία 10 χρόνια, η αποθήκευση των κατεψυγμένων ωάριων δεν οδηγεί σε καμία μείωση της ποιότητας. 

 

Πόσα ωάρια πρέπει να κρυοσυντηρηθούν για να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη; 

Με βάση επιστημονικές μελέτες, σε γυναίκες μέχρι 38 ετών, τα ποσοστά επιβίωσης των ωάριων μετά την απόψυξή τους είναι 75% όπως και το ποσοστό γονιμοποίησης. Έτσι, αν μία γυναίκα έχει 10 ωάρια κατεψυγμένα, 7 αναμένεται να επιβιώσουν της απόψυξης και 5 έως 6 αναμένεται να γονιμοποιηθούν και να γίνουν έμβρυα. Συνήθως 2 έμβρυα μεταφέρονται σε γυναίκες μέχρι 38 ετών. 

 

Είναι η κατάψυξη ωαρίων ασφαλής; 

Μέχρι σήμερα, περίπου 6000 μωρά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια Η μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε με πάνω από 900 μωρά από κατεψυγμένα ωάρια δεν έδειξε αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ούτε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα έμβρυα που προέρχονται από φρέσκα ωάρια. Το 2014 μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης μετά από απόψυξη ωάριων δεν αυξήθηκαν. Υπήρξαν επίσης πάνω από 300.000 παιδιά που γεννήθηκαν σ’ όλο τον κόσμο από κατεψυγμένα έμβρυα, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τεχνικές κρυοσυντήρησης αργής κατάψυξης, χωρίς αύξηση γενετικών ανωμαλιών.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι καθησυχαστικά και όλο και περισσότερες μελέτες πραγματοποιούνται καθώς η ανάγκη για κρυοσυντήρηση των ωάριων συνεχώς αυξάνεται. 

 

Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος για την κατάψυξη ωαρίων είναι παρόμοιο μ’ εκείνο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με μια επιπλέον όμως χρέωση για τα ενέσιμα φάρμακα τα οποία δε χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ και μια τυπική ετήσια συνδρομή κρυοσυντήρησης της τάξεως των 200-300 ευρώ.

 

Ο ιατρός Ι.Π. Βασιλόπουλος θα χαρεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με το πρόγραμμα κρυοσυντήρησης ωάριων που εφαρμόζεται στο κέντρο εξωσωματικής IOLIFE στο ΙΑΣΩ.

CONTACT US

Sending
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλείσθε να προσέρχεστε στο ιατρείο του DR VASILOPOULOS τηρώντας τις οδηγίες πρόληψης του Ε.Ο.Δ.Υ. για τον COVID 19, που ισχύουν για όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη για τους επισκέπτες στο ιατρείο.

Φορέστε μάσκα, προστατεύστε την υγεία σας και την υγεία των συνανθρώπων σας.

 

 

 

Log in with your credentials

Forgot your details?