Υγεία

Καρκίνος του Μαστού: 5 Τρόποι πρόληψης που πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.800 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Στο σύνολο από τις διαγνώσεις, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα. Παράλληλα, ενώ μειώνεται η θνησιμότητα από τον Καρκίνο του Μαστού, αυξάνονται τα περιστατικά. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη του.

Ας δούμε τους πέντε τρόπους πρόληψης που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε:

 

1. Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την πρόληψη για τον Καρκίνο του Μαστού. Εάν διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο, είναι θεραπεύσιμος. Ο κίνδυνος εμφάνισης του αυξάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, γι’ αυτό τότε θα πρέπει να πραγματοποιείτε μια μαστογραφία τον χρόνο.

 

2. Αυτοεξέταση

Πέρα από τη μαστογραφία είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε την λεγόμενη “αυτοεξέταση μαστού” μια φορά τον μήνα. Πριν ξεκινήσετε την αυτοεξέταση να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για το στήθος σας και τι όχι προκειμένου να έχει νόημα η αυτοεξέταση για εσάς. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε τι ακριβώς κινήσεις θα κάνετε και πώς θα “εξετάζετε” τον εαυτό σας σωστά.

 

3. Κόψτε το κάπνισμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα και αυτός είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Σύμφωνα με έρευνες ακόμη και το παθητικό κάπνισμα είναι ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για τον καρκίνο του μαστού.

 

4. Κατανάλωση αλκοόλ

O Καρκίνος του Μαστού συνδέεται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα, με τη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Η.Π.Α, 1-2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν κατά 32% τον κίνδυνο ενώ 3-5 ποτά τον εκτοξεύουν στο 51%. Αυτό συμβαίνει επειδή σύμφωνα με τους ερευνητές το αλκοόλ επεμβαίνει στον μεταβολισμό τον οιστρογόνων. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να μη ξεπερνάτε το ένα ποτηράκι την ημέρα ή ιδανικά να πίνετε όσο λιγότερο αλκοόλ γίνεται.

 

5. Υγιεινή διατροφή και άσκηση

Ο Καρκίνος του Μαστού μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη διατροφή. Φροντίστε να καταναλώνετε αρκετά φρούτα, λαχανικά, ψάρια και φυσικά όσπρια. Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και αυτά που είναι πλούσια σε χημικά πρόσθετα και ζάχαρη. Επιπλέον, η φυσική άσκηση μπορεί να είναι ο παράγοντας – κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό. Τόσο οι αυξομειώσεις όσο και η παχυσαρκία αποτελούν μεγάλους κινδύνους για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επομένως, η υγιεινή διατροφή και η σταθερή άσκηση είναι δύο παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην πρόληψη του.