O Kαρκίνος του Μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών με χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Το πιο σημαντικό όσον αφορά τον Καρκίνο του Μαστού είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.
Ας δούμε δέκα πράγματα που κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει για τον καρκίνο του μαστού:
1. Ο Καρκίνος του μαστού έχει δύο βασικούς τύπους.
Ο πρώτος είναι ο “πορογενής καρκίνος” που προέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους και ο δεύτερος ο λοβιακός που προέρχεται από τα λόβια δηλαδή εκεί που παράγεται το μητρικό γάλα. Ο καρκίνος του μαστού διαχωρίζεται σε διηθιτικό και μη διηθιτικό. Ο πρώτος έχει την ικανότητα να δίνει μεταστάσεις ενώ ο δεύτερος δυνητικά δε δίνει.
2. Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα
Μάλιστα δεν προκαλεί καν πόνο. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Επομένως είναι πολύ σημαντική η συχνή παρακολούθηση, η αυτοεξέταση και φυσικά η μαστογραφία.
3. Στα επόμενα στάδια εμφανίζεται διόγκωση ή ψηλαφητό μόρφωμα
Η διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων είναι ένα σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού. Τέλος μπορεί να εμφανιστεί υγρό από τη θηλή του μαστού που δε
4. Όταν η νόσος είναι προχωρημένη υπάρχουν τα παρακάτω σημάδια
Ο θερμός και ερυθρός μαστός (φλεγμονώδες καρκίνος) είναι ένα από τα συμπτώματα της νόσου όταν είναι προχωρημένη. Επιπλέον, χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη διόγκωση των λεμφαδένων της μασχάλης και οι πόνοι στα οστά.
5. Συνολικά τα στάδια του καρκίνου του μαστού είναι πέντε
Τα στάδια του καρκίνου του μαστού αριθμούνται από το Ι έως το IV. Οι πρώιμες μορφές ταξινομούνται στα παρακάτω στάδια:
Στάδιο Ι – Ο όγκος είναι μικρός, με διάμετρο λιγότερο από 2 εκατοστά και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Στάδιο ΙΙ – Ο όγκος είναι μικρότερος από 2 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή είναι μεγαλύτερος (2-5 εκατοστά) και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Στάδιο IIB (αρχικό) – Ο όγκος είναι 2-5 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Τα στάδια ΙΙΒ, ΙΙΙ και IV αναφέρονται σε προχωρημένο καρκίνο του μαστού.
6. Το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε γυναίκες άνω των 50 ετών
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μετά τα 40 δεν πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο μαστογραφία. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η αυτοεξέταση του μαστού σας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Σε νέες γυναίκες το υπερηχογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση επειδή ο μαστός είναι πυκνός και η μαστογραφία δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες.
7. Ο μαστός έχει κάποιες ιδομορφίες. Δεν είναι όλα τα εξογκώματα κακοήθη.
Ο μαστός ως όργανο έχει κάποιες ιδιομορφίες. Σε αντίθεση με άλλα όργανα οι καλοήθεις παθήσεις στο μαστό είναι τόσο συχνές που αποτελούν σχεδόν τον κανόνα. Τέτοια παραδείγματα είναι οι απλές κύστεις, τα ινοαδενώματα, οι πορεκτασίες, τα λιπώματα, οι καλοήθεις αποτιτανώσεις, οι ινοκυστικές βλάβες κλπ.
8. Η μαστεκτομή πλέον αποφεύγεται.
Η μαστεκτομή εθεωρείτο επί δεκαετίες η θεραπεία επιλογής στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 80 αμφισβητήθηκε τόσο που πλέον 30 χρόνια μετά γνωρίζουμε ότι δεν προσφέρει τίποτα στην επιβίωση. Πλέον, μαστεκτομή πραγματοποιείται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
9. Εάν είχατε προβλήματα με την εμμηνόπαυση ή την έμμηνο ρύση σας χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή
Η εμμηνόπαυση είναι από τα σημαντικότερα αίτια για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Στοιχεία υποδηλώνουν πως γυναίκες με πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσης (πριν από το 12ο έτος της ηλικίας τους) ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.
Επίσης, η λήψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση έχει συσχετιστεί με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου, με τον κίνδυνο να είναι ανάλογος του διαστήματος λήψης των οιστρογόνων.
10. Στον καρκίνο του Μαστού έγκαιρη διάγνωση σημαίνει θεραπεία.
Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς πώς δημιουργείται ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης του και στα αρχικά στάδια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα θεραπευθεί. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμένετε ενήμερες και να συμβουλεύεστε τους ειδικούς.