Εγκυμοσύνη

Ημερίδα «Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα και Κύηση»

Το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της κλινικής ΙΑΣΩ, η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα και Κύηση».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιατρείου Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων και Κύησης του ΙΑΣΩ και του Ρευματολογικού Τμήματος του ΙΑΣΩ General. Ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και Ιατρός Αναπαραγωγής Ι. Π. Βασιλόπουλος MD, MSc, ο οποίος μίλησε εκτενώς για την υπογονιμότητα σε ασθενείς με ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Τόνισε πως πλέον είναι απολύτως εφικτό γυναίκες με ρευματικά νοσήματα να βιώσουν μια φυσιολογική κύηση, σε συνεργασία πάντα με εξειδικευμένους ρευματολόγους και εφόσον υπάρχει κατάλληλη και κυρίως προγραμματισμένη θεραπευτική προετοιμασία.

Στην Ελλάδα 1.500.000 γυναίκες, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην αναπαραγωγική ηλικία, παρουσιάζουν κάποιο ρευματικό αυτοάνοσο νόσημα. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης μιας ολιστικής προσέγγισης των ασθενών από μία ομάδα εξειδικευμένων ιατρών με σκοπό:

  • Την ενημέρωση για οικογενειακό προγραμματισμό (πραγματοποίηση κύησης την κατάλληλη χρονική στιγμή σε σχέση με τη νόσο και τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων σε νεότερη ηλικία).
  • Την επιλογή σωστής φαρμακευτικής αγωγής, συμβατής με τη γονιμότητα.
  • Την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης καθ’ όλη τη διάρκειά της και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.
  • Τον εντοπισμό πιθανότητας κληρονομικής προδιάθεσης για νόσο.

Την ανάγκη αυτή ενστερνίστηκε το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Institute of Life (IOLIFE), το οποίο δημιούργησε και λειτουργεί πλέον ειδικό τμήμα για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων για ασθενείς με πρόβλημα υπογονιμότητας σε συνεργασία με την κα Κομμηνού, Ειδική Ρευματολόγο και Υπεύθυνη Τμήματος Ρευματικών Νοσημάτων στο ΙΑΣΩ General.