diatirisi_gonimotitas

Η υπογονιμότητα, εκτός από ιατρογενείς αιτίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής του ζευγαριού. Σημαντικές παράμετροι σχετιζόμενες με  τη γονιμότητα και στα δύο φύλα, είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, του ποτού και γενικά, εξαρτησιογόνων ουσιών, η μείωση του στρες, ο καλός ύπνος κ.ά.

Σε περίπτωση αδυναμίας σύλληψης μετά από διάστημα ενός έτους, με συχνή σεξουαλική επαφή και χωρίς λήψη μεθόδων αντισύλληψης, συνιστάται η επικοινωνία με έναν ειδικό γονιμότητας. Σε παγκόσμια κλίμακα, η υπογονιμότητα εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 15%.

Αν και ο δρόμος προς τη μητρότητα μπορεί να είναι δύσβατος, είμαστε δίπλα σας για να σας κατευθύνουμε και να ομαλοποιήσουμε, όσο μπορούμε, τη διαδρομή.

Μέθοδοι Διατήρησης της Γονιμότητας

Ας εξετάσουμε μερικούς τρόπους για να αυξήσετε και να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας:

  • Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα των μελών ενός ζεύγους
  • Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.
  • Αποφυγή του καπνίσματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 13% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, σε περιπτώσεις εθισμού.
  • Ο εθισμός στο αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα, τη σύλληψη, καθώς και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.
  • Η μείωση του άγχους/στρες συμβάλλει σε μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή και επομένως, σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία διαφόρων νευροβιολογικών διαδικασιών, διατηρεί τη γονιμότητα
  • Η διατήρηση της στοματικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Οι ασθένειες των ούλων και η περιοδοντίτιδα επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.
  • Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι πρωτεύουσης σημασίας, καθώς το 30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας σχετίζεται με την παχυσαρκία.
  • Με την πάροδο της ηλικίας, η γονιμότητα γενικά μειώνεται. Σε ό,τι αφορά στη γυναίκα, η αύξηση της ηλικίας συνάδει με ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση των ωοθηκικών αποθεμάτων της. Ο κίνδυνος αποβολών μεγαλώνει. Μεγάλες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες άνω των 35 ετών έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αδυναμίας σύλληψης, ενώ  για εκείνες άνω των 40 ετών, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το έμβρυο να εμφανίσει χρωμοσωμικές ανωμαλίες (ανευπλοειδίες). Στους άνδρες, ενώ δεν παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα, μετά-αναλύσεις αναφέρουν ότι η γονιμότητά τους μειώνεται σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Η ανδρόπαυση, ένα φυσιολογικό φαινόμενο αντίστοιχο της εμμηνόπαυσης, αναφέρεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
  • Στη περίπτωση διερεύνησης της υπογονιμότητας, είναι σημαντικό το ζευγάρι να αξιολογηθεί ταυτόχρονα, προκειμένου να βρεθεί αποτελεσματική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θεραπεία Υπογονιμότητας

Στόχος όλων των ανωτέρω, είναι η δημιουργία ενός υγειούς  περιβάλλοντος για σύλληψη και εγκυμοσύνη, απομακρύνοντας την απειλή της υπογονιμότητας.

Αν το πρόβλημα πίσω από την αδυναμία επιτυχούς σύλληψης είναι ένα αίτιο υπογονιμοτητάς, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας, ειδικό σε θέματα αναπαραγωγής, ώστε να το αξιολογήσει κατάλληλα και να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Για γυναίκες κάτω των 37 ετών, το ένα έτος προσπαθειών σύλληψης χωρίς αντισύλληψη κρούει τον κώδωνα, ενώ για γυναίκες άνω των 38 ετών, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι οι 6 μήνες.

Οι θεραπείες για την υπογονιμότητα περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με γοναδοτροπίνες για την ωοθηκική διέγερση και την παραγωγή πολλαπλών ωοθυλακίων, πιθανή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση βλάβης στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας ή του άνδρα, και τελικά, εφαρμογή των μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ενδομήτρια σπερματέγχυση ή  εξωσωματική γονιμοποίηση).

Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέεται με  υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης, όταν εφαρμόζεται με σωστή επιστημονική προσέγγιση και διενεργείται σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον που στηρίζεται στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και στους διεθνείς κανόνες πιστοποίησης

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία σύγχρονη και άκρως ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος. Προσφέρει τη δυνατότητα χρονικής μετάθεσης της μητρότητας για το μέλλον σε γυναίκες, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν σε σχήματα χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας, θεραπείες που σχετίζονται με βλάβες στη λειτουργία των ωοθηκών τους ή σε γυναίκες με διάφορες άλλα γυναικολογικά προβλήματα που συνδέονται με την υπογονιμότητα (ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες) ή ακόμη, σε γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για λόγους επαγγελματικούς ή προσωπικούς.

Η διατήρηση της γονιμότητας εφαρμόζεται και στους άντρες, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης του σπέρματος ή ορχικού ιστού, κυρίως σε περιπτώσεις κακοήθειας στους όρχεις.

Ο Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος είναι ΓυναικολόγοςΜαιευτήρας με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό στέλεχος της κλινικής  INSTITUTE OF LIFE  (IOLIFE), της μεγαλύτερης και πλέον σύγχρονης μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Ελλάδα.

Εμπιστευτείτε τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής Δρ. Ιωάννη Βασιλόπουλο στο ταξίδι της μητρότητας και εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα για να σας συμβουλεύουμε και κατευθύνουμε. Για περαιτέρω πληροφορίες, κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.

[vc_carousel]