Υπογονιμότητα

Η εξωσωματική σε αριθμούς και η πρωτιά της Ελλάδας

Υπάρχει ένα γεγονός που κάνει γλαφυρή την εξέλιξη και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Από το 1973 που γεννήθηκε η Λουίζ Μπράουν, ένα υγιέστατο κοριτσάκι στην Αγγλία, το οποίο ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με τεχνητή γονιμοποίηση, μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των γεννήσεων που προκύπτει από κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπερβαίνει το 5% σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των βρεφών που έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια της εξωσωματικής έχει εκτιναχθεί σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει σε αυτού τους είδους την εξέλιξη αφού τα τελευταία χρόνια όχι μόνο οι ίδιες οι τεχνικές αλλά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν βελτιωθεί αλλά και συνεχίζουν συνεχώς να εξελίσσονται. Ένας λόγος ακόμα έχει να κάνει με την επέκταση των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως για παράδειγμα στην Ινδία ή την Κίνα όπου η απόκτηση έστω και ενός παιδιού θεωρείται ζήτημα εξέχουσας κοινωνικής σημασίας. Ακόμη υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες της εξωσωματικής γονιμοποιήσης για περισσότερες από μία προσπάθειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι 1,5 εκατομμύριο κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποιήσης πραγματοποιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο ενώ γεννιούνται πάνω από 350.000 μωρά.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αποδεδειγμένα κάποιες από τις μεγαλύτερες μονάδες αναπαραγωγικής ιατρικής στην Ευρώπη ενώ ένα στα 20 παιδιά κάθε χρόνο γεννιέται ύστερα από επιτυχημένη εφαρμογή κάποιας μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός επίσης ότι ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας από όλο τον κόσμο επιλέγουν την Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν την οικογένεια που ονειρεύονται. Προσωπικές ιστορίες επιτυχίας, αφιερώματα σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δημοσιεύσεις σε μεγάλα περιοδικά καταδεικνύουν την Ελλάδα ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ιατρικό τουρισμό και το ξεκίνημα του ταξιδιού μιας νέας ζωής. Η συνεχής προσήλωση στην εξέλιξη των προσπαθειών, η συσσώρευση εμπειρίας, η επιμονή στην έρευνα, η υιοθέτηση νέων τεχνικών αλλά και τεχνολογιών αλλά και η ανάλυση της θεραπείας του κάθε ζευγαριού αλλά και του κάθε προσώπου ξεχωριστά συναποτελούν τα στοιχεία αυτά που σε συνδυασμό κατορθώνουν να αναδεικνύουν τη χώρα μας σε πρωτοπόρο στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποιήσης και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με μερικά ακόμα στατιστικά στοιχεία ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο αριθμός των ζευγαριών υπολογίζεται μεταξύ 250.000-300.000. Η αιτία υπογονιμότητας ανευρίσκεται κατά 40% των περιπτώσεων στους άνδρες, 40% στις γυναίκες και 20% και στους δύο. Τα ποσοστά επιτυχίας μιας εξωσωματικής κυμαίνονται ανάλογα πρωτίστως με την ηλικία της γυναίκας. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης στη πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής σε νεαρά ζευγάρια στα οποία η γυναίκα παράγει ικανό αριθμό ωαρίων αγγίζει το 32% ανά προσπάθεια και το ποσοστό της γέννησης αγγίζει το 27%.

Τέλος είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι ο έλεγχος υπογονιμότητας συνιστάται όταν δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο συστηματικών προσπαθειών χωρίς προφυλάξεις για ηλικίες έως και 34 ετών και έπειτα από έξι μήνες για ηλικίες από 35 ετών και άνω. Για καλύτερη γονιμότητα ξεκινήστε τις προσπάθειες για τεκνοποίηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, σταματήστε το κάπνισμα, καταπολεμήστε την παχυσαρκία και υιοθετήστε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής με αφθονία σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ και φυσικά, με συστηματική γυμναστική.