Ο όρος αναζωογονητική άσκηση αναφέρεται σε οποιασδήποτε μορφής συστηματική άσκηση εφαρμόζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Συνήθως περιλαμβάνει την αερόβια άσκηση, όπως για παράδειγμα το κολύμπι ή το τρέξιμο ή ασκήσεις ενδυνάμωσης και στοχεύει τόσο στην πιο εύκολη μετάβαση και προσαρμογή σε κάθε σωματική αλλαγή που επιφέρει η εγκυμοσύνη, όσο και στη διατήρηση της φόρμας της γυναίκας.
Η αναζωογονητική άσκηση είναι ευεργετική αφού μπορεί να ανακουφίσει από το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης, να ελαχιστοποιήσει τους μυϊκούς πόνους και προλαμβάνει από την εμφάνιση κιρσών, των οιδημάτων αλλά και των «φουσκωμάτων» ή της δυσκοιλιότητας. Φυσικά πάνω από όλα, σας βοηθά ώστε να παραμείνετε μέσα στα πλαίσια της «λελογισμένης» πρόληψης κιλών αλλά και σας προετοιμάζει επαρκώς για τον τοκετό. Τέλος επιδρά θετικά και στην ψυχολογία σας, χαρίζοντας σας ένα αίσθημα ευεξίας, καταπολεμώντας το άγχος και βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας.
Επιπλέον η αναζωογονητική άσκηση βοηθά στην πρόληψη αλλά και στη σωστή αντιμετώπιση παθήσεων που συνδέονται με την κύηση όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως, η υπέρταση αλλά και η οστεοπόρωση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι γυναίκες οι οποίες κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης έχουν συνήθως μικρότερη διάρκεια τοκετού αλλά και εμφανίζουν σπανιότερα επιπλοκές κατά την διάρκειά του.
Ωστόσο το κάθε είδος άσκησης πρέπει να γίνεται με μέτρο αλλά και με προσαρμογή καθώς διαφορετικά ελλοχεύουν ποικίλοι κίνδυνοι τόσο για σας όσο και για το έμβρυο όταν εφαρμόζονται ακατάλληλα είδη άσκησης (δεδομένου ότι ταυτόχρονα λαμβάνουν χώρα διάφορες σημαντικές σωματικές αλλαγές) ή υπερβολική γυμναστική.
Για παράδειγμα η υπερθερμία που υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί από την άσκηση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων, είναι πιθανό οδηγήσει σε κάποιου είδους πρόβλημα μετά την γέννα στην ανάπτυξη του μωρού. Για αυτό τον λόγο πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική άσκηση αλλά και να διασφαλίζεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Επίσης επικίνδυνη είναι και πρέπει να προσεχθεί, η χαμηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται όταν ξαπλώνετε ανάσκελα σε ορισμένες ασκήσεις.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσετε κάνοντας καλή προθέρμανση, να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης (πχ στην αεροβική) και να φοράτε ζώνες υποστήριξης της λεκάνης κατά τη άσκηση, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε χρονική διάρκεια τα 45 λεπτά.
Όπως και να έχει, καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι θα πρέπει σταδιακά να μειώσετε συνολικά τόσο την άσκηση όσο και τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας συμβουλεύσει αλλά και να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.