Τακτικός Γυναικολογικός Έλεγχος
Για κάθε γυναίκα, ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι έγκαιρης διάγνωσης, πρόληψης και διατήρησης της καλής της υγείας. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται το ετήσιο τεστ Παπανικολάου αλλά και μία σειρά επιπλέον εξετάσεων για μία συνολική γυναικολογική εκτίμηση. Ανάλογα με το αν μία γυναίκα έχει ιστορικό γυναικολογικών παθήσεων ή όχι, ίσως χρειαστεί να κάνει μία επανεξέταση στο εξάμηνο. Ιδανική περίοδος για να ξεκινήσει ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος για πρώτη φορά είναι περίπου έναν χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας.
Εξετάσεις Τακτικού Γυναικολογικού Ελέγχου
- Αρχικά, ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος προϋποθέτει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, μέσω του οποίου ο γυναικολόγος αποκτά μία πλήρη εικόνα της παθολογικής κατάστασης της ασθενούς.
- Επόμενο βήμα είναι η εξέταση των μαστών (επισκόπηση και ψηλάφηση) και στην περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα συστήνεται έλεγχος μέσω μαστογραφίας ή υπερηχογραφήματος μαστών.
- Στη συνέχεια πραγματοποιείται εξέταση και ψηλάφηση της κοιλιάς, καθώς και ο έλεγχος των έξω γεννητικών οργάνων για τυχόν παθολογικά ευρήματα (δερματικές μολύνσεις, ανατομικές ανωμαλίες, οξυτενή κονδυλώματα).
- Έπειτα, συνεχίζουμε με την κολπική εξέταση και τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές κολποτραχηλίτιδες, ανατομικές ανωμαλίες ή άλλα παθολογικά ευρήματα στο κολπικό τοίχωμα και τον τράχηλο της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της κολπικής εξέτασης πραγματοποιείται και το τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) ή λοιπές εξετάσεις που ο γυναικολόγος κρίνει απαραίτητες, για παράδειγμα καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού.
- Τελευταία πραγματοποιείται και η απαραίτητη υπερηχογραφική εξέταση, ώστε ο έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων να έχει και οπτική απεικόνιση.
Η σημασία του Τακτικού Γυναικολογικού Ελέγχου
Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Γυναικολογίας, όχι μόνο γιατί επιτρέπει την ορθή εκτίμηση της γυναικολογικής κατάστασης της ασθενούς, αλλά επίσης γιατί μας βοηθάει να εντοπίζουμε στην αρχή τους και να προλαμβάνουμε τυχόν γυναικολογικά προβλήματα.
Επιπλέον, με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει και γενικότερα προβλήματα μη γυναικολογικής φύσης και να καθοδηγήσει ανάλογα τη γυναίκα για να τα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά.