Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τι ισχύει;
Ο αβάσιμος μύθος που αναπτύχθηκε χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο σχετικά με την επίδραση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στη γονιμότητα, όχι μόνο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αμφισβητίες του εμβολιασμού, αλλά έχει επηρεάσει αρνητικά τις γυναίκες και ειδικά τις εγκύους.
Πολλές γυναίκες που περιμένουν παιδί ή βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης αγωνιούν και φοβούνται. Είναι απολύτως φυσιολογική και κατανοητή η απροθυμία ή ο δισταγμός των εγκύων γυναικών να πάρουν οτιδήποτε καινούργιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του φόβου ότι μπορεί να βλάψει το μωρό τους.
Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι πληροφορίες και τα επιστημονικά στοιχεία σε ότι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη. Έχουμε ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η COVID-19 είναι δυνητικά χειρότερη στις έγκυες γυναίκες από ό,τι σε μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας.
Επιπρόσθετα, ολοένα και περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι οι μη εμβολιασμένες γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη για την COVID-19 σε σχέση με εκείνες που έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία σε διεθνές αλλά και ελληνικό επίπεδο, οι έγκυες γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό ή ανέπτυξαν COVID-19 την περίοδο της γέννησης του παιδιού τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία ή να χρειαστούν επείγουσα καισαρική τομή.
Η νόσηση μιας εγκύου από COVID-19 αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί πρόωρα το μωρό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του παιδιού.
Τι πρέπει να γνωρίζει μία έγκυος γυναίκα για τα εμβόλια έναντι της COVID-19;
- Η εγκυμοσύνη συγκαταλέγεται στους παράγοντες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
- H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΕΟΔΥ και η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία συστήνουν τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού όλων των εγκύων γυναικών και ειδικά των γυναικών που περιμένουν παιδί και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, κ.α.
- Όλοι οι επιστημονικοί φορείς συστήνουν τον εμβολιασμό για την προστασία από COVID-19 των εγκύων γυναικών που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά νοσήματα, παχυσαρκία, καρδιολογικές παθήσεις, κ.λπ. Ο προσωπικός τους γιατρός θα πρέπει να τις κατευθύνει κατάλληλα.
- Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον εμβολιασμό ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ανά πάσα στιγμή.
- Η σύσταση των αρμόδιων φορέων για τις εγκύους είναι να εμβολιάζονται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA για την κύηση. Ο λόγος είναι ότι έχουν γίνει περισσότερες μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Moderna και των Pfizer/BioNTech. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιο από τα άλλα διαθέσιμα εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς (AstraZeneca και Johnson & Johnson), δεν είναι ασφαλή. Η χρήση αυτών των εμβολίων δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, απλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι λιγότερα.
- Ο εμβολιασμός συνίσταται ακόμα και την περίοδο του θηλασμού. Μάλιστα, θεωρείται προστατευτικός και για το βρέφος.
- Οι γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή άλλης μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να επιδιώξουν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.
Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές;
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πλέον δεδομένη καθώς έχουμε στη διάθεσή μας πολλές γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτές οι γνώσεις και αυτές οι μελέτες που έχουμε πλέον, συνήθως αποκτώνται μετά από μία δεκαετία, απλά τώρα έχουν συμπιεστεί μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας ιατρικής κινητοποίησης και της άμεσης ανάγκης να δοθούν έγκυρες απαντήσεις στα ερωτήματα και τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία.