Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Βασικές συμβουλές για ένα υγιές ξεκίνημα

Αναρωτιέστε πώς να κάνετε τις καλύτερες δυνατές αλλά και τις πιο υγιείς επιλογές από την αρχή της εγκυμοσύνης σας, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εξελίξεις κατά τη διάρκειά της;

Ξεκινήστε από νωρίς τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με το να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, είτε μόλις ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να μείνετε έγκυος, είτε μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, σε περίπτωση που δεν το έχετε προγραμματίσει, κάνοντας έγκαιρα έναν προγεννητικό έλεγχο. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθείτε και γιατί και θα σας εξετάσει για τυχόν μολύνσεις που ενδέχεται να υπάρχουν χωρίς συμπτώματα και που μπορεί να βλάψουν την εγκυμοσύνη σας. Επίσης θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές διατροφής, πρόσληψης τροφής και ελέγχου βάρους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης να γνωρίζετε αλλά και να αναγνωρίζετε τους κινδύνους, τις περιπτώσεις και τους παράγοντες, οι οποίοι κατατάσσουν μία εγκυμοσύνη στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με έρευνες, οι κυριότεροι παράγοντες τέτοιου είδους είναι το ιστορικό πρόωρων τοκετών στην οικογένειά σας, το κάπνισμα, η υψηλή πίεση αίματος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η πολύδυμη (δίδυμα, τρίδυμα κτλ) κύηση, η προσβολή από κάποια κολπική ή τραχηλική μόλυνση, οι ηλικίες πάνω από 35 έτη και το υπερβολικό ή πολύ μικρό βάρος. Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις η γρήγορη ενημέρωση και η συνεργασία με τον γιατρό σας, θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε κάθε πιθανό κίνδυνο.

Ακόμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας, οι έγκυες με περιοδοντική νόσο παρουσιάζουν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και ο λόγος είναι η προσταγλαδίνη, ένας παράγοντας φλεγμονής που απελευθερώνεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων. Για τον λόγο αυτό μην αμελήσετε να εντάξετε έγκαιρα στο πρόγραμμά σας και την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας. Ένας εκτενής καθαρισμός των δοντιών σας για την απομάκρυνση των βακτηριδίων, της πέτρας και των τοξινών των βακτηριδίων που βρίσκονται κάτω από τα ούλα κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι πιο χρήσιμος απ’ ότι φανταζόσασταν ως τώρα.

Επιπλέον, η εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί τη δικαιολογία σας για να χαλάσατε τη διατροφή σας και τη ρύθμιση της ποσότητας των τροφών που προσλαμβάνετε. Η λελογισμένη πρόσληψη βάρους (μέχρι 11 έως 15 κιλά συνολικά) είναι μια σημαντική υπόθεση, όχι μόνο για να χάστε εύκολα και γρήγορα τα κιλά μετά τον τοκετό αλλά κυρίως για να προστατεύσετε το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγυμοσύνης. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας ώστε να σας ενημερώσει σχετικά περαιτέρω. Η σωστή διατροφή είναι σκόπιμο να ακολουθείται επίσης από μία μορφή ήπιας άσκησης. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που περπατούν τακτικά 20 λεπτά κατά τη διάρκεια των πρώτων είκοσι εβδομάδων της κύησης, μπορούν να μειώσουν έως και 30% την πιθανότητα προεκλαμψίας.

Η πρόληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου για οποιαδήποτε γυναίκα αλλά κυρίως για τις λιποβαρείς, οι οποίες θα πρέπει να σταθμίσουν αυτόν τον παράγοντα. Καλοί υδατάνθρακες, προϊόντα ολικής αλέσεως, υγιείς πηγές πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών, αλλά και φρούτα και λαχανικά, πρέπει να βρίσκονται μέσα στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας. Μια άλλη καλή διατροφική επιλογή σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η επιλογή γευμάτων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη C.

Τέλος, αν ακολουθείτε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με το εάν θα πρέπει να την τροποποιήσετε, καθώς επίσης και για τα συμπτώματα του τοκετού ώστε να είστε σε θέση να τα αναγνωρίσετε και να σηκώσετε το ακουστικό για να ειδοποιήσετε σχετικά τον θεράποντα γυναικολόγο σας.