Αν και πολλοί νομίζουν ότι ο διαβήτης κύησης είναι ένα πρόβλημα που συναντούν αποκλειστικά οι γυναίκες οι οποίες ανήκουν στις «ομάδες υψηλού κινδύνου», στην πραγματικότητα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.
Στην ουσία, στην περίπτωση αυτή, το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει την απαραίτητη για τον οργανισμό ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για να ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα. Στην εγκυμοσύνη ο μηχανισμός παραγωγής της επηρεάζεται από τη δράση των ορμονών που εκκρίνει ο πλακούντας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίζεται παροδικά, κυρίως μέσα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και 4 στις 10 εγκύους είναι πιθανό να το εμφανίσουν. Τα επίπεδα του σακχάρου επηρεάζονται ως ένα βαθμό σε όλες τις εγκύους, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μόνον το 2% – 4% πληρεί τα διαγνωστικά κριτήρια του προβλήματος.
Κυρίως πλήττονται όσες διαθέτουν ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, είναι παχύσαρκες ή έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών. Αυτό δεν συνεπάγεται ωστόσο ότι ο διαβήτης δεν θα πλήξει και κάποιες γυναίκες, οι οποίες δεν εμφανίζουν απολύτως κανέναν από τους προαναφερθέντες επιβαρυντικούς παράγοντες.
Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχεται εάν υπάρχει διαβήτης κύησης είναι η εξέταση της καμπύλης ανοχής στη γλυκόζη κατά την διάρκεια του έκτου μήνα (μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας). Η εξέταση αυτή ανιχνεύει τα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα σε διαφορετικές φάσεις όπως όταν είστε νηστική αλλά και μετά τη λήψη 100ml γλυκόζης, γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται μία ημέρα πριν από την εξέταση να έχετε άδειο στομάχι για τουλάχιστον 12 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που προηγούνται της εξέτασης συνίσταται να καταναλωθούν τουλάχιστον 200 γρ. υδατάνθρακες την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1 μερίδα δημητριακών, 1 μερίδα ζυμαρικών, 3 φρούτα και 2 φέτες ψωμί. Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι η παραμονή σας στο μικροβιολογικό εργαστήριο θα έχει διάρκεια περίπου τριών ωρών ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αιμοληψίες.
Αν διαγνωστεί διαβήτης θα πρέπει να απευθυνθείτε σε διαβητολόγο, ενδοκρινολόγο ή σε διαιτολόγο ώστε οι οδηγίες τους να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιστάσεις συνιστάται μια δίαιτα, η οποία απαιτεί αρκετή πειθαρχία αλλά και συστηματική άσκηση. Παράλληλα, με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο, θα πρέπει να μετράτε το σάκχαρό σας κάθε πρωί και μία ώρα μετά από κάθε γεύμα. Τέλος, θα πρέπει να κάνετε συχνά υπερηχογραφήματα προκειμένου να παρακολουθείτε την εξέλιξη της ανάπτυξης του μωρού και την ποσότητα του αμνιακού υγρού.
Εξαιτίας του διαβήτη, το έμβρυο αναμένεται να παίρνει περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό και έτσι είναι πιθανό να αποφασιστεί να γεννήσετε λίγο νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία. Ωστόσο, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το αν το παιδί θα γεννηθεί διαβητικό. Εσείς επίσης, μετά τον τοκετό θα απαλλαγείτε από την ασθένεια και θα επιστρέψετε στις συνηθισμένες και γνώριμες διατροφικές σας συνήθειες. Απλά δύο έως έξι μήνες μετά, θα πρέπει να κάνετε ξανά μια εξέταση καμπύλης ανοχής στη γλυκόζη, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.