H διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η φαρμακευτική αγωγή που απαραίτητα την συνοδεύει είναι απαιτητική ψυχικά αλλά και σωματικά. Είναι λοιπόν ο στόχος μας να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση οργανικά για να διαχειριστούμε την περίοδο αυτή και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή έκβασή της.
Διατροφή στην εξωσωματική:
Τι ισχύει;
Η διατροφή στην εξωσωματική παίζει σημαντικό ρόλο. Κι αυτό γιατί μέσω της σωστής διατροφής μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που συνεισφέρουν στην βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον με τη σωστή διατροφή μπορούμε να μειώσουμε τις φλεγμονές αλλά και να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε την αύξηση βάρους που κάποιες φορές προκύπτει από την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια από τις πιθανές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας είναι οι χρόνιες φλεγμονές στο σώμα. Ανάλογα με την φύση της διατροφής δημιουργούνται στο σώμα προ φλεγμονώδεις μεταβολές οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για πολυάριθμες παθήσεις αλλά επηρεάζουν και την παραγωγή ορμονών. Επομένως είναι θεμελιώδες να επιλέγουμε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στην βελτίωση της γονιμότητας και γενικότερα της υγείας μας.
Διατροφή στην εξωσωματική: Ποιες τροφές ενδείκνυνται;
Οι τροφές που κατά κύριο λόγο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση είναι το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί. Αντίθετα, φλεγμονές προκαλούν τα πολλά ζωικά λίπη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανιτά τρόφιμα αλλά και η ζάχαρη.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά την διάρκεια της εξωσωματικής είναι αναπόφευκτη η αύξηση του βάρους κάτι το οποίο δεν ισχύει.
Στη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής η φάση της διέγερσης των ωοθηκών για την παραγωγή ωαρίων προκαλεί κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους στην πλειοψηφία των γυναικών που όμως είναι προσωρινή και αποκαθίσταται άμεσα. Κάποιες γυναίκες επίσης μειώνουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες κατά την διάρκεια της διαδικασίας και αυτό επίσης μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους. Τέλος, πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ψυχολογία: το στρες που όπως είναι λογικό συνοδεύει την προσπάθεια αυτή σε κάποιες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε ‘συναισθηματικό’ φαγητό με το φυσικό επακόλουθο της αύξησης βάρους.
Χρήσιμες συμβουλές
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε την διατροφή μας για να οριοθετήσουμε το βάρος μας αλλά και να ενισχύσουμε το σώμα μας:
- Τρώμε προγραμματισμένα γεύματα σε τακτές ώρες και αποφεύγουμε το παρορμητικό τσιμπολόγημα. Έτσι ρυθμίζουμε καλύτερα την όρεξή μας.
- Τρώμε σε καθημερινή βάση φρέσκα φρούτα και λαχανικά με έμφαση σε μούρα, ρόδι και εσπεριδοειδή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
- Προτιμάμε άπαχη πρωτεΐνη όπως πουλερικά και ψάρια. Η πρωτεΐνη έχει υψηλό βαθμό κορεσμού και ρυθμίζει την πείνα. Επιλέγουμε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
- Συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο δημητριακά και ψωμί ολικής, βρώμη, κινόα, αλλά και ζυμαρικά ολικής που εκτός από την θρεπτική τους αξία συνεισφέρουν στην ρύθμιση της όρεξης.
- Τρώμε τακτικά (1-2 φορές την εβδομάδα) όσπρια για την φυτική πρωτεΐνη αλλά και τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν.
- Συμπεριλαμβάνουμε με μέτρο στην διατροφή μας τα υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο για την αντιφλεγμονώδη δράση τους αλλά και την συνεισφορά τους στην γονιμότητα.
- Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος.
- Μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς την ζάχαρη που είναι εθιστική και η υπερκατανάλωσή της συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους.
- Μειώνουμε ή και αποφεύγουμε εντελώς το αλάτι για να περιορίσουμε όσο γίνεται την κατακράτηση υγρών. Προσέχουμε επίσης και τις κρυφές πηγές νατρίου στην διατροφή μας όπως τα αλμυρά τυριά, τις κονσέρβες και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα( κριτσίνια, παξιμάδια κλπ).
- Αποφεύγουμε τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που λόγω των πρόσθετων χημικών που περιέχουν αυξάνουν τις φλεγμονές στο σώμα μας.
- Πίνουμε αρκετό νερό, 2 με 2,5 λίτρα καθημερινά.
- Αποφεύγουμε το αλκοόλ. Ακόμα και η μέτρια πρόσληψη φαίνεται πως επηρρεάζει αρνητικά την γονιμότητα και φυσικά δίνει πολλές θερμίδες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κατά την περίοδο της εξωσωματικής δεν ενδείκνυται η αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους. Οτιδήποτε ακραίο στην φάση αυτή μπορεί να επηρρεάσει αρνητικά την προσπάθειά μας.
Ευχαριστώ θερμά την Κατερίνα Μόρτογλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜSc για τις χρήσιμες συμβουλές που μοιράστηκε όσον αφορά τη διατροφή στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Κατερίνα Μόρτογλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜSc.
Site: www.Οbeline.gr , email: katmor@otenet.gr, tel: 210-6852621