Υπογονιμότητα

Αναβολή της προσπάθειας εξωσωματικής…και τώρα τι γίνεται;

Αναβολή της προσπάθειας εξωσωματικής

Αναβολή της προσπάθειας εξωσωματικής

Οι τελευταίες εβδομάδες σε όλον τον πλανήτη φαίνονται να προέρχονται απο ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν μας δόθηκε περιθώριο χρόνου να προετοιμαστούμε ψυχικά.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες άλλαξε η ζωή μας και μαζί και τα σχέδια μας…

Εκατοντάδες ζευγάρια που ακολουθούν το δρόμο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις συστάσεις των παγκόσμιων φορέων και αναγκάστηκαν να ‘’παγώσουν ’’ το χρόνο της προσπάθειας τους…

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology, ESHRE) και Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανέφεραν :

Συστήνουμε στις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να αποφύγουν την εγκυμοσύνη σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της λοίμωξης από τον Covid-19. Για τις γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, προτείνουμε την αναβολή της εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων και μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά.”

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι πέραν του άγχους της προσπάθειας της εξωσωματικής ήρθε να προστεθεί και το άγχος της υγεία μας!!!

Για το λόγο αυτό ο μαιευτήρας –χειρουργός γυναικολόγος , ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Dr Vasilopoulos σας προτείνει 7+1 χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να προετοιμαστείτε καλύτερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση και να φτάσετε με μεγαλύτερες πιθανότητες στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

  1. Ενισχύστε την φυσική σας γονιμότητα

Όπως πιθανά σας έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας συνεχίστε να λαμβάνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής μαζί με το σύζυγο ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακή βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων και του σπέρματος . Εάν δεν έχετε παρόμοια συμπληρώματα μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο βιταμίνη D και φυλλικό οξύ.

  1. Φροντίστε την διατροφή σας

Καταπολεμήστε την βουλιμία που εμφανίζεται  μένοντας σπίτι !!!!

Υιοθετήστε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής με αφθονία σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ .

Θυμηθείτε : Ναι στο άφθονο νερό , τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά!!

Είναι η ευκαιρία μας να αποτοξινωθούμε !!! Με την αποτοξίνωση μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον των γονιδίων μας και άρα τις πιθανότητες σύλληψης.

  1. Γυμναστείτε!!!!

Τα περιορισμένα μέτρα μετακίνησης που έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ σε καμία περίπτωση δεν μας εμποδίζουν να ενσωματώσουμε στον καθημερινό μας πρόγραμμα σωματική άσκηση εκτός σπιτιού.

Για όσες και όσους δεν το επιθυμούν υπάρχει και η επιλογή άλλων τύπων γυμναστική όπως yoga , pilates , όπου μπορείτε να βρείτε σχετικά video εξάσκησης σε δημοφιλείς ιστότοπους.

  1. Φροντίστε την ψυχολογία σας

Τώρα που μένουμε σπίτι είναι μια ευκαιρία να προσέξουμε τους εαυτούς μας όσο ποτέ άλλοτε!!

Εξασφαλίστε κάποια ώρα την ημέρα που θα κάνετε κάτι ευχάριστο για τον εαυτό σας.

Διαβάστε εκείνο το βιβλίο που πάντα επιθυμούσατε αλλά δεν είχατε το χρόνο!!!

Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και χρησιμοποιείστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας . Ισως τώρα να τους βλέπετε πιο συχνά μέσω των βιντεοκλήσεων !!! Μην ξεχνάτε δεν είμαστε σε απομόνωση αλλά σε κοινωνικη απόσταση!!!


  1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Να έχετε σαφή και ακριβή ενημέρωση μεχρι του σημείου που μπορείτε να διαχειριστείτε,Αποφεύγετε να έχετε όλες τις ώρες ανοικτούς του δέκτες της τηλεόρασης!

Έχετε στο μυαλό σας ότι μένοντας στο σπίτι βάζετε και εσείς ένα λιθαράκι που λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του ιού.

Αυτό και μόνο είναι ελπιδοφόρο και μας γεμίζει δύναμη

 

  1. Ξαναγνωρίστε τον σύντροφο σας!!!

Οι πολλαπλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας μας έχουν απομακρύνει … τώρα είναι η ευκαιρία να ξαναγνωριστείτε!!!

Επικοινωνήστε με το σύντροφό σας και κάνετε πράγματα μέσα στο σπίτι απο κοινού όπως να ακούστε μουσική , να μεγειρέψετε , να δείτε μια ταινία ακόμα και κηπουρική!!

  1. Διώξτε το άγχος της προσπάθειας

Μην πανικοβάλεστε !!! Τίποτα δεν τελείωσε και κανείς δεν σας στερεί το δικαίωμα της μητρότητας !! Ακομά και για τις γυναίκες που πλησιάζουν οριακά στο πλήρωμα του χρόνου είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω αποθέματος ωαρίων , η αναστολή αυτή των 1-2 μηνών δεν αλλάζει τον αρχικό προγραμματισμό του πρωτοκόλλου που σας σύστησε ο γιατρός σας.

 

  1. Δεν είστε μόνες !!!

Ο γιατρός σας είναι πάντα άμεσα διαθέσιμος και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του προκειμένου να έχετε ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις της πανδημίας αλλά και για την πορεία της προσπάθειας σας . Έχει παρατηρηθεί ότι ο γιατρός μπορεί να λειτουργήσει σαν ‘’ηρεμιστικό ‘’ στην ασθενή του μιας και απο κοινού έχουν καταστρώσει την στρατηγική για το επιθυμητό αποτέλεσμα!!

Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του σήμερα και στη συνέχεια του αύριο !!!!

#μένουμεσπίτι και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να επιστρέψουμε σύντομα στην όμορφη και δημιουργική καθημερινότητα μας με πολλά υγιή μωρά !!!!