Γυναικολογία, Εγκυμοσύνη

Αλλάζει ο χάρτης της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα

 

Με γνώμονα την ισχυροποίηση της γυναίκας και την υποστήριξη των επιλογών της, το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στον υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κατατάσσει τη χώρα μας στα πλέον προοδευτικά κράτη στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έχουν ως πυρήνα την βούληση της γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, αίροντας εμπόδια και αναχρονιστικές αντιλήψεις», μας λέει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας – Ιατρός Αναπαραγωγής και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ. Σ. της Institute of Life.

Με το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε ισχύ, αυξάνεται – με τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών αναπαραγωγής – το όριο ηλικίας από τα 52 έτη στα 54 για τις γυναίκες που θέλουν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας σε ότι αφορά την κατάψυξη των ωαρίων και τη χρήση τους, ανεξάρτητα από τη συναίνεση του συζύγου/συντρόφου.

 

Ειδικά για την κατάψυξη των ωαρίων:

– επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, παρέχεται η δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι ιατρικός λόγος (π.χ. ενδομητρίωση, καρκίνος, ισχυρή φαρμακευτική θεραπεία, κ. λπ.),

– καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί,

– επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, αναφέρει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος, ότι ο νομοθέτης όχι μόνο έρχεται πιο κοντά στην κοινωνία, απελευθερώνοντας τις επιλογές της γυναίκας, αλλά αναγνωρίζει ότι οι όποιοι δισταγμοί ή ενδοιασμοί είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν, έχουν πλέον ξεπεραστεί λόγω της τεράστιας επιστημονικής προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως π.χ. η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την επιλογή των ωαρίων εκείνων που μπορούν να επιβιώσουν στη διάρκεια της διαδικασίας.

Η επιστήμη ορίζει τους νόμους

Πως φτάσαμε στις αλλαγές αυτές που καθιστούν τη χώρα μας από τις πλέον πρωτοπόρες στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Το αίτημα για αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας στην εξωσωματική γονιμοποίηση είχε γίνει πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο από τις γυναίκες αλλά και από τους γιατρούς. Χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αυστραλία έχουν εδώ και χρόνια θεσπίσει το όριο των 54 ετών, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ερευνητικών εργασιών που αποδεικνύουν ότι η κύηση σε υγιείς γυναίκες ηλικίας έως 55 ετών, είναι ασφαλής τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους (επαγγελματικοί ή προσωπικοί), είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μία μόδα. Πρόκειται για μία ιατρική πράξη που καλύπτει μία συνειδητή επιλογή της γυναίκας: να αποκτήσει αργότερα παιδί, αλλά με το δικό της βιολογικό υλικό νεότερης ηλικίας.

Ωστόσο, με το νομικό καθεστώς που ίσχυε, η χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων μίας γυναίκας θα μπορούσε να επιτευχθεί μετά από συναίνεση του συζύγου ή συντρόφου. Τώρα, καταργείται αυτή η αναχρονιστική ρύθμιση και η γυναίκα είναι ελεύθερη να προχωρήσει στην απόψυξη των ωαρίων της, χωρίς την έγκριση του συζύγου/συντρόφου, ακόμα και αν έχουν χωρίσει.

Είναι σαφές λοιπόν, ότι το νέο πλαίσιο έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τα άλματα προόδου της οποίας εξασφαλίζουν υγιείς εγκυμοσύνες και υγιή παιδιά, καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.