Εγκυμοσύνη

9 λόγοι για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή μιας γυναίκας. Οι μέλλουσες μαμάδες συνήθως αφήνουν στην άκρη δραστηριότητες όπως η γυμναστική με το φόβο ότι η σωματική άσκηση ενδέχεται να βλάψει την υγεία και την εξέλιξη του εμβρύου. Ωστόσο, η εκγύμναση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για την πνευματική και σωματική ευεξία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου.

Το παρόν άρθρο σας προτείνει 9 λόγους ώστε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

  1. Θα απολαμβάνετε καλύτερο ύπνο

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικός. Λόγω της αύξησης του σωματικού τους βάρους οι έγκυοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να απολαύσουν τον ύπνο τους, παρότι νιώθουν διαρκώς κόπωση και την επιθυμία για ένα σύντομο ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Όταν όμως η μέλλουσα μαμά ξεκινήσει να γυμνάζεται τότε θα απολαύσει περισσότερο τον ύπνο, καθώς θα νιώθει αρκετά ξεκούραστη, συγκριτικά με όσες δεν γυμνάζονται.

  1. Θα τονωθεί η ψυχολογία σας

Η αλήθεια είναι πως η εγκυμοσύνη δεν είναι και η πιο ευχάριστη περίοδος από ψυχολογικής απόψεως για μία γυναίκα. Η έγκυος βλέπει το σώμα της να αλλάζει απότομα καθώς μετά από κάποιο σημείο η κύηση προκαλεί πρήξιμο και αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά των γυναικών. Ωστόσο, η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει καθώς θα τονώσει την ψυχολογία σας και θα βλέπετε τον εαυτό σας με άλλο μάτι. Επίσης, θα κερδίσετε την προσοχή αλλά και τα βλέμματα γεμάτα θαυμασμό από αγνώστους, καθώς ο κόσμος επικροτεί την προσπάθεια για άθληση ακόμη κ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  1. Θα αποκτήσετε δύναμη και αντοχή

Η εγκυμοσύνη κάνει τις μέλλουσες μαμάδες πιο δυσκίνητες με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένες αντοχές.  Η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή, αλλά και την ευελιξία στοιχεία πολύ σημαντικά και για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και για τη στιγμή του τοκετού. Η εκγύμναση βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων όπως οι πόνοι στην πλάτη, το πρήξιμο και η δυσκοιλιότητα.

  1. Θα γεννήσετε πιο εύκολα

Πέραν όλων των άλλων θετικών, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σημαντικό όφελος και για τη διαδικασία του τοκετού. Οι πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό είναι περισσότερες, ενώ η γέννα είναι σύντομη και σχετικά ανώδυνη, καθώς ενδυναμώνονται οι μύες που συσπώνται.

  1. Τα οφέλη είναι πολλά ακόμη και μετά τον τοκετό

Η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει το σώμα σας και να έχετε μία εύκολη γέννα. Ωστόσο, σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που αθλούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση μετά τα 45, ευκίνητες και αρκετά πιο γρήγορες σε σχέση με όσες δεν γυμνάζονταν.

  1. Τα οφέλη είναι πολλά και για το παιδί σας

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σημαντικά οφέλη και για το παιδί σας. Η άθληση της μέλλουσας μαμάς είχε άμεσα αποτελέσματα στην σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που σημαίνει ότι το παιδί είναι πιο έξυπνο, ενώ παράλληλα έχει καλύτερη μνήμη.

  1. Μειώνονται οι πιθανότητες για πόνους και διαβήτη

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει της πιθανότητες για πόνους στη μέση, συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για τη μέλλουσα μητέρα να αποκτήσει διαβήτη όσο είναι ακόμη έγκυος. Ωστόσο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να μειωθούν με συστηματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  1. Ο κίνδυνος για καρκίνο μειώνεται

Η άθληση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή της εγκύου.

  1. Μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης

Η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχική υγεία της εγκύου. Η γυμναστική βοηθάει την έγκυο ώστε να περιορίζει τις αρνητικές σκέψεις και αποτελεί σαν ασπίδα ενάντια στην κατάθλιψη.