Ειναι σύνηθες κάποια ζευγάρια να αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας. Πολλά απο αυτά τα ζευγάρια δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Έτσι δεν έχουν κανένα λόγο να υποπτεύονται ότι ύπαρχει πρόβλημα υπογονιμότητας παρά μόνο όταν αρχίζουν τις προσπάθεις για σύλληψη.
Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται στα ζευγάρια που προσπάθουν να συλλάβουν παιδί πάνω απο ένα χρόνο χωρίς επιτυχία να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Για τις γυναίκες άνω των 35, το χρονικό όριο μειώνεται στους 6 μήνες καθώς τα θέματα υπογονιμότητας αυξάνονται με την ηλικία.
Ενδείξεις και συμπτώματα υπογονιμότητας
Ενδείξεις και συμπτώματα υπογονιμότητας συχνά σχετίζονται με υποκείμενες παθήσεις. Για παράδειγμα, 10% με 15% των περιπτώσεων με χλαμύδια που δεν έχουν θεραπευτεί οδηγούνται στη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ( PID ).
Κάτι τέτοιο μπορεί να καταλήξει στη μη διαβατότητα των σαλπίγγων στις γυναίκες, παρεμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γονιμοποίηση.
Υπάρχουν πολλές παθήσεις οι οποίες συμβάλλουν σε θέματα υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας καθώς οι ενδείξεις και τα συμπτώματα ποικίλουν.
Παρακάτω παρατίθενται τα πιο συνήθη σημάδια υπογονιμότητας.
Συχνές ενδείξεις υπογονιμότητας στις γυναίκες
- Ακανόνιστη περίοδος
Ο μέσος εμμηνορυσιακός κύκλος έχει διάρκεια 28 ημέρες. Σαφώς μια απόκλιση 2-3-ημερών μπορεί να θεωρηθεί μέσα στα φυσιολογικά όρια με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει αστάθεια περιόδου. Για παράδειγμα ο εμμηνορυσιακός κύκλος μίας γυναίκας εάν τον ένα μήνα έχει διάρκεια 33 ημέρες, τον επόμενο μήνα 31 και τον μεθεπόμενο 35, έχει αυτό που αποκαλούμε κανονική περίοδο.
Οι διαταραχές κύκλου και η αστάθεια περιόδου είναι συχνά συνδεδεμένες με ορμονικές διαταραχές ή με το (PCOS) σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τα παραπάνω συμβάλλουν σε υπογονιμότητα.
2.Έντονοι πόνοι περιόδου
Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν έντους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν κάτι τέτοιο παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ζωής σας καθώς θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης.
3.Απουσία περιόδου
Δεν είναι σπάνιο για κάποιες γυναίκες να αντιμετωπίσουν μια μικρή καθυστέρηση στον κύκλο τους. Λόγοι όπως στρές ή έντονη σωματική άσκηση μπορούν να σχετίζονται με την απουσία περιόδου.
Ωστόσο αν παρατηρηθεί απουσία περιόδου για μερικούς μήνες είναι μία ένδειξη υπογονιμότητας.
4.Συμπτώματα ορμονικών διαταραχών
Ενδείξεις ορμονικών διαταραχών σε γυναίκες συνδέονται με πιθανά θέματα γονιμότητας.απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν
παρατηρήσετε τα παρακάτω :
- Ακμή
- Μειωμένη λίμπιντο
- Αύξηση βάρους
- Αλλαγές στη διάθεση
- Παρατεταμένη κόπωση
- Προβλήματα μνήμης
5.Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αιτίες της επώδυνης επαφής είναι οι ορμονικές διαταραχές, η ενδομητρίωση ή άλλες υποκείμενες παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με θέματα γονιμότητας.
Ενδείξεις υπογονιμότητας σε άνδρες
- Υποτονική ερωτική επιθυμία
Η γονιμότητα ενός άνδρα είναι συνδεδεμένη με την ορμονική ισορροπία. Μειωμένη ερωτική διάθεση θα μπορούσε να είναι σημάδι υπογονιμότητας.
- Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις
Ύπαρχουν αρκετές παθήσεις οι οποίες οδηγούν σε πόνο ή πρήξιμο των όρχεων, κάποιες απο αυτές σχετίζονται με την υπογονιμότητα.
- Στυτική δυσλειτουργία
Μία διαταραχή στα επίπεδα ορμονών ενός άνδρα μπορεί να είναι αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Μειωμένα επίπεδα ορμονών μπορούν να οδηγήσουν σε πρόβλημα σύλληψης.
- Προβλήματα εκσπερμάτωσης
Παρομοίως, προβλήματα εκσπερμάτωσης είναι ένας λόγος για να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
- Υποπλαστικοί όρχεις
Η υπογονιμότητα σχετίζεται με περιπτώσεις πολύ μικρών όρχεων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει έλεγχος απο το γιατρό σας για αξιολόγηση της γονιμότητας.
Συμπέρασμα
Περίπου το 15%-20% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.
Προβλήματα στην επιτυχία σύλληψης προέρχονται κατά 40% απο αίτια γυναίκειας υπογονιμότητας, 30-40% ανδρικής υπογονιμότητας και 20-30% απο συνδυασμό και των δύο.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε θέματα υπογονιμότητας ή φοβάστε για πιθανά προβλήματα σύλληψης στο μέλλον δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης. Η ιατρική κοινότητα εξελίσσεται καθημερινά. Μία επίσκεψη στο γιατρό σας είναι η καλύτερη λύση.